Alkohole świata

Alkohole świata

sobota, 22 grudnia 2012

Jak wyleczyć kaca.


Co jada się na świecie, aby wyleczyć kaca. . .


Ból głowy, pragnienie, nudności, apatia, bezsenność, potliwość, depresja - to wcale nie muszą być objawy poważnej choroby. Jeżeli spożyłeś wczoraj nadmierną dawkę alkoholu, dziś męczy cię po prostu kac. Jak go złagodzić? Zjeść tłusto - radzą Amerykanie, wypić kawę - zalecają Włosi, wypić sok z kapusty - wolą Rosjanie. Znajdź remedium na kaca wśród tradycyjnych receptur z różnych zakątków świata.


Polska - na kwaśno i na tłusto

Jaki złoty środek mogą poradzić obcokrajowcom Polacy? Oprócz łykania aspiryny i wypijania butelek wody, podobnie jak Niemcy, lubimy jeść kwaśno albo jak Amerykanie - tłusto. Kiszona kapusta, kwaśne ogórki, kefir, rosół lub bardzo tłusta jajecznica (najlepiej popijane sokiem z pomidorów) nikogo nie zdziwią podczas śniadania po upojnej nocy.

Rosja - kwaśne napoje i sauna

Nadużywanie wódki miewa okropne konsekwencje, za to Rosjanie na objawy kaca mają złoty środek - udają się do łaźni. Przesiadywanie w saunie z bólem głowy od nadmiaru alkoholu pozwala odprężyć się zarówno ciału, jak i umysłowi. Chłostanie się witkami brzozowymi dodatkowo polepsza krążenie krwi. Sposobem na złagodzenie skutków działania toksyn w organizmie może być też wypicie soku z marynowanych owoców lub warzyw. Rosjanki ponoć wolą łagodniejsze w smaku kefiry albo ayran.

Niemcy – rolmopsy

Znany Polakom rolmops, czyli marynowany śledź w przyprawach to według Niemców świetny sposób na meczące dolegliwości po nadmiernej dawce alkoholu. Na wigilijne stoły do naszego kraju filetowane śledzie trafiły za pośrednictwem Niemiec, którzy potrawę tę znają już od dawna. W północnej Europie rolmopsy jada się przynajmniej od średniowiecza, kiedy zwijanie ciętych fragmentów mięsa śledzi stosowano podczas ich transportu. Mając kaca, Niemcy jadają także kiszone ogórki, marynowaną paprykę albo piją sok z kiszonej kapusty. Spożywanie kwaśnych owoców i warzyw uzupełnia niedobór witaminy C.

Stany Zjednoczone - bekon i dwa jajka

Amerykanie jedzą tłusto i słono. Według nich najlepsze na kaca są jajka i bekon, choć tłuste jedzenie lepiej zapobiega kacowi niż go leczy. Za to jajka zawierają dużą ilość cysteiny - enzymu, który zwalcza działanie aldehydu octowego, przez który odczuwamy bolesne objawy przedawkowania alkoholu.

Włochy - espresso

Stonato, czyli kaca, we Włoszech leczy się przede wszystkim kawą. Filiżanka mocnego espresso domowej roboty dostarczy organizmowi tak dużej dawki kofeiny, że nie sposób będzie po niej usiedzieć w miejscu. Espresso likwiduje ból głowy, jednak spożywanie go w zbyt dużej ilości bardzo źle wpływa na wątrobę. Kawę lepiej zastąpić porządną dawką soku z owoców albo pikantnym posiłkiem. Ponoć też skutkują.

Turcja – kokorec

Myli się ten, kto twierdzi, że muzułmańska Turcja w ogóle nie ma pojęcia, o tym jak to jest pić alkohol. Ma! I ma też swoje sposoby na to, aby zwalczyć objawy "dnia następnego", choć w naszym kraju skorzystanie z nich jest raczej niemożliwe. Kaca łagodzi ponoć kokorec, czyli tradycyjny przysmak z baranich jelit, grillowany i przyrządzany z warzywami. Brzmi okropnie? Wielu turystom trudno się do niego przekonać. Znany pod różnymi nazwami kokorec można znaleźć także w menu kuchni bałkańskiej.

W jaki sposób waszym zdaniem najlepiej złagodzić skutki spożywania w nadmiarze alkoholu w Polsce? Doradźcie obcokrajowcom!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz