Alkohole świata

Alkohole świata

niedziela, 23 grudnia 2012

Drinki z whisky.


Kluczowe w dobrym koktajlu są: właściwie dobrany alkohol, ścisłe przestrzeganie receptury i miksowanie, czyli sztuka prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość. Przy dekorowaniu warto użyć skórki cytryny lub pomarańczy, a nawet cząstek owoców.

Drinki

Ballantine’s  & Lemonade   
                  
  • 40 ml Ballantine’s Finest
  • Sprite lub 7up do pełna

Do szklanki typu short (tzw. whiskaczówki) wrzuć lód w kostkach, dodaj whisky i dopełnij lemoniadą. Przed podaniem zamieszaj i udekoruj cząstką cytryny.


Brudny Harry
  • 100 ml Johnnie Walker Red Label 
  • 100 ml Martini Extra Dry 
  • 100 ml tonic
  • lód

Do dużej szklanki wrzucamy 4 kostki lodu. Następnie do szklanki wlewamy whisky, a później Martini. Całość dopełnimy tonikiem.




2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli chodzi o drinki z whisky, to podaję je zawsze w niskich szklankach, które kupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Czytałam, że szklanka do whisky powinna być niska oraz okrągła. Takie bowiem naczynie jest idealne do degustacji tego trunku. Absolutnie nie powinno się podawać whisky w tradycyjnej szklance.

    OdpowiedzUsuń